Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky

Kozí příběh se sýrem

Doslova v sýrovém království se ocitne každý, kdo se v Úvalně zastaví na farmě Šťastné kozy. Její majitelka Kristýna Šťastná před několika lety stála před problémem, zda se po rodičovské dovolené vrátí do zaměstnání, kde pracovala ve dvanáctihodinovém provozu. S třemi malými dětmi rozhodnutí padlo na podnikání na kozí farmě. A risk přinesl své ovoce. Kristýna Šťastná vyrábí na své farmě Šťastné kozy v Úvalně sýry, které chutnají.
Rodina založila farmu v roce 2013, kdy byla Kristýna doma s třetím dítětem. „Po dvou letech jsme přemýšleli, co dál. Absolvovala jsem obor kuchař číšník, ovšem směny na krátký a dlouhý týden jsou s dětmi nevýhodné a dost náročné. Měli jsme dva roky na to, abychom si ujasnili, jestli to má smysl, nebo stádo prodáme. Rozhod­nutí znáte,“ popisuje majitelka farmy s úsměvem.
Farmářka a sýrařka začínala doslova od píky a učila se za pochodu. Někdy metodou pokus omyl. „Sýry jsem začala vyrábět podle postupů na internetu. Pak jsem absolvovala různé kurzy a nakonec jsem jela do Kroměříže na pilotní kurz do mlé­kárenské školy. Vedl ho Josef Mrázek a ten mne naučil nejvíce,“ zavzpomínala na výborného pedagoga. „Ale samozřejmě pořád získávám nové zkušenosti a poznatky.“ Říká se, že od­vážnému štěstí přeje. Mladá farmářka to pociťuje na vlastní kůži. „Nejvíc mě baví, že jsem paní svého času, jsem pořád na čerstvém vzdu­chu a stále se učím něčemu novému,“ vyjmenovává výhody své práce. Zároveň přiznává i negativa. „Ubíjející je papírování, zahrnující řadu hlášení, vyplňování formulářů, zapisování a podobně.“
Kozí farma v Úvalnu si zakládá na čerst­vých a chutných výrobcích, za nimiž stojí poctivě odvedená práce a taky to, že jsou kozy denně na pastvě v ohradách na čtyřech hektarech. „Naše mléko, tvaroh a jogurty jsou bez příchuti. Sýrů je celkem šest druhů, ochucené jsou buď ořechem, medem, bylinkami nebo medvědím česnekem,“ říká farmářka. Z mléka na kozí farmě zhotovují sýry čerstvé, zrající, tvrdé. A také jogurt a tvaroh. Za čerstvý sýr získala Kristýna Šťastná první místo na Festivalu sýrů 2017 v Mikulově.  A koncem října 2017 obdržela certifikát Jeseníky originální produkt, který výrobkům z kozí farmy Úvalno udělila Asociace regionálních značek ve spolupráci s místní akční skupinou Horní Pomoraví.
Stádo tvoří přes pět desítek hlav, z toho bývá polovina do­jících koz. Kromě potravinových produktů vyrábí na farmě z kozího mléka také mýdla, a kdo by chtěl všechno vidět na vlastní oči, může se na statku ubytovat. „Šťastné jsou u nás nejen kozy, ale celá rodina, což vyplývá nejen z našeho příjmení,“ usmívá se Kristýna.

Kristýna Šťastná se svými svěřenci. Foto: Archiv MTA

Foto: http://www.regionalni-znacky.cz