Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky

Warischova klobása chutnala návštěvníkům Regiontour Brno 2017

U nás doma fandíme regionálním potravinám. Z masa a uzenin preferujeme výrobky od Warischů. Rodinnou firmu založil pan Václav v roce 1995. O deset let později postavil v průmyslové zóně v Krnově nový závod.  Dnes v něm pracuje pětašedesát zaměstnanců. Za loňský rok vyprodukovali maso a uzeniny za 220 miliónů korun. To už je panečku pořádný výkon!

Jak mi řekl devětatřicetiletý David Warisch, syn zakladatele firmy, v současné době dodávají na trh zhruba osmdesát druhů uzenářských specialit.  Přitom téměř celý sortiment je vhodný pro bezlepkovou dietu. „Nepoužíváme náhražky masa,“ zdůraznil pan Warisch a já mu za to tleskám a vůbec se nedivím, že o regionální značku Warisch je tak velký zájem.

Čerstvé maso a uzeniny řidiči z krnovského závodu rozvážejí ke strávníkům ve školních jídelnách, domovech důchodců, nemocnicích, restauracích a také do maloobchodu. „Oceňuji, že jsou velmi flexibilní,“ podotkl Jiří Ševčík z potravinářské prodejny v Jesenické ulici v Bruntále. „Vedle každodenního ranního rozvozu kolem páté ráno nám od Warischů klidně přivezou další zboží i v devět  hodin, když potřebujeme. Naši zákazníci kladně hodnotí bohatý sortiment, také v jatečném programu má hodně slušnou nabídku. A co je nejdůležitější – Warischovci patří k těm uzenářským výrobcům, kteří hodně hledí na kvalitu,“ zdůraznil Jiří Ševčík.

Například Warischova pečená klobása získala titul Regionální potravina roku 2015 a je také držitelkou značky KLASA. V minulých dnech si na ní pochutnali i návštěvníci veletrhu Regiontour Brno 2017. Do jihomoravské metropole ji přivezli zástupci Euroregionu Praděd. Jak mi potvrdil  jeho výkonný manažer destinačního managementu Michal Blaško, klobásu z firmy Warisch v jejich jesenické prodejně zakoupí a představí také na dalších třech letošních veletrzích cestovního ruchu, kterých se Euroregion Praděd zúčastní. Je to totiž produkt, který náš jesenický region skvěle reprezentuje. Pečená klobása z krnovského závodu obsahuje 93 procent masa z vepřové kýty. Krásně voní díky uzení v kouři z bukového dřeva. Řezníci ji ručně špejlují a tvarují do podkovy.

A kde se dají Warischovy dobroty zakoupit? V maloobchodní síti na severní a střední Moravě. V současné době má rodinná firma jen jeden svůj obchod MASO V+W v Jeseníku na Náměstí svobody. Další vznikne letos přímo ve výrobním areálu závodu v Krnově v Červeném Dvoře.

Warichova pečená klobása je krabatá. Na závěr ji totiž krnovští uzenáři ještě zapékají. Foto: www.hezkyslezsky.cz