Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky

Warischova klobása chutnala návštěvníkům Regiontour Brno 2017

U nás doma fandíme regionálním potravinám. Z masa a uzenin preferujeme výrobky od Warischů. Rodinnou firmu založil pan Václav v roce 1995. O deset let později postavil v průmyslové zóně v Krnově nový závod.  Dnes v něm pracuje pětašedesát zaměstnanců. Za loňský rok vyprodukovali maso a uzeniny za 220 miliónů korun. To už je panečku pořádný výkon!

Jak mi řekl devětatřicetiletý David Warisch, syn zakladatele firmy, v současné době dodávají na trh zhruba osmdesát druhů uzenářských specialit.  Přitom téměř celý sortiment je vhodný pro bezlepkovou dietu. „Nepoužíváme náhražky masa,“ zdůraznil pan Warisch a já mu za to tleskám a vůbec se nedivím, že o regionální značku Warisch je tak velký zájem.

Čerstvé maso a uzeniny řidiči z krnovského závodu rozvážejí ke strávníkům ve školních jídelnách, domovech důchodců, nemocnicích, restauracích a také do maloobchodu. „Oceňuji, že jsou velmi flexibilní,“ podotkl Jiří Ševčík z potravinářské prodejny v Jesenické ulici v Bruntále. „Vedle každodenního ranního rozvozu kolem páté ráno nám od Warischů klidně přivezou další zboží i v devět  hodin, když potřebujeme. Naši zákazníci kladně hodnotí bohatý sortiment, také v jatečném programu má hodně slušnou nabídku. A co je nejdůležitější – Warischovci patří k těm uzenářským výrobcům, kteří hodně hledí na kvalitu,“ zdůraznil Jiří Ševčík.

Například Warischova pečená klobása získala titul Regionální potravina roku 2015 a je také držitelkou značky KLASA. V minulých dnech si na ní pochutnali i návštěvníci veletrhu Regiontour Brno 2017. Do jihomoravské metropole ji přivezli zástupci Euroregionu Praděd. Jak mi potvrdil  jeho výkonný manažer destinačního managementu Michal Blaško, klobásu z firmy Warisch v jejich jesenické prodejně zakoupí a představí také na dalších třech letošních veletrzích cestovního ruchu, kterých se Euroregion Praděd zúčastní. Je to totiž produkt, který náš jesenický region skvěle reprezentuje. Pečená klobása z krnovského závodu obsahuje 93 procent masa z vepřové kýty. Krásně voní díky uzení v kouři z bukového dřeva. Řezníci ji ručně špejlují a tvarují do podkovy.

A kde se dají Warischovy dobroty zakoupit? V maloobchodní síti na severní a střední Moravě. V současné době má rodinná firma jen jeden svůj obchod MASO V+W v Jeseníku na Náměstí svobody. Další vznikne letos přímo ve výrobním areálu závodu v Krnově v Červeném Dvoře.

Warichova pečená klobása je krabatá. Na závěr ji totiž krnovští uzenáři ještě zapékají. Foto: www.hezkyslezsky.cz