Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky

Jak se žilo za první republiky

Zkuste si tipnout, kdo je autorem bylinného likéru Praděd. Je nazlátlý, má sladkou, jemně hořkou chuť a vynalezl ho Siegfried Gessler, který ho začal vyrábět v roce 1878 v Krnově.  S lahodným likérem, nazvaným podle nejvyšší hory Jeseníků, postupně dobyl tuzemský i zahraniční trh.  Praděd si dokonce oblíbili zákazníci až v Indii a Americe. Není divu, že patří k vyhledávaným likérům i dnes, kdy ho z šestnácti bylin podle původní receptury vyrábí vizovická firma Rudolf Jelínek.

1_koipieTuto informaci jsme si mimo jiné přečetli na nové webové stránce „100 příběhů republiky“. U příležitosti jubilejního výročí vzniku Československa přináší zajímavé a podnětné články i z historie Moravskoslezského kraje a z Jeseníků. Dozvíme se, v čem jsme byli výjimeční a na co můžeme být dodnes hrdí. Zajímavé příběhy doplňují náměty na návštěvy muzeí, restaurací a dalších objektů, při jejichž seznámení si připomeneme významné historické jubileum naší republiky.

V duchu prvorepublikových Jeseníků připravil soutěž také Euroregion Praděd. „Zapojila se do ní turistická informační centra, Státní okresní archiv v Jeseníku, Muzeum Bruntál, města a obce se svými muzei a organizacemi, ale také hotely, penziony, kavárny a prodejny, které nabízejí místní produkty. Tematicky můžeme zaměření rozdělit do několika okruhů – dobová gastronomie a ubytování, architektura, osobnosti, životní styl, kultura, průmysl a další. Konají se výstavy, jarmarky, koncerty, ochutnávky jídel i ukázky řemesel,“ uvedl Michal Blaško, výkonný manažer destinační společnosti Euroregion Praděd. Více informací najdete zde.

Na dobovou gastronomii se u příležitosti významného jubilea naší republiky zaměřují i hotely, penziony a restaurace v Jeseníkách. Vaří jídla a další speciality podle osvědčené kuchařky Tajemství slezské kuchyně, kterou napsali Bohumila Tinzová a Eduard Klaner. Nabízejí v ní 125 původních receptů z Jesenicka a Kladska.