Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky

Pasoucí se stádo ovcí na Ovčárně vzbuzuje zájem turistů

Netradiční zážitek mile překvapil rodiny s dětmi při jejich dovolené v Jeseníkách. Roman Křenek z Nedělní školy tradičních řemesel ve Stránském 28. června 2017 přímo na louce nedaleko hotelu Ovčárna pod Pradědem stříhal ovce.

Kolemjdoucí obdivovali jeho obratnost a zručnost. Však také na domácí farmě ve Stránském chová pěkné stádo Valašek, kterým pravidelně srst upravuje.

Vlaďka Křenková, manželka pana Romana, svého muže při práci bedlivě sledovala. „Před třemi lety lidé z Chráněné krajinné oblasti Jeseníky ve spolupráci s rapotínským Agrovýzkumem a hotelem Ovčárna po 68 letech vrátili ovce na pastvu do této lokality. Jsou z Rapotína a letos se k nim přidala naše Odmocnina a Hároška ze Stránského. Moc jim to sluší. Jak je ve stádu poznáte? Obě Valašky jsou rohaté, černě zbarvená je Odmocnina. Po narození nevážila ani jeden kilogram a my nevěděli, zda vůbec přežije. Dnes je to velká slečna. Bíle zbarvená Hároška je zkušená ovečka,“ popsala zvířata ze svého chovu Vlaďka Křenková.

Úspěšná farmářka ze Stránského je přesvědčena, že právě plemeno Valašek se do tvrdých horských podmínek hodí nejvíce. Dostanou se totiž do míst, kde těžší ovce chodí nerady. Také proto je v plánu aby se zde pásly pouze ovce tohoto ohroženého druhu. Pomohou chráněnému území, kde rostou vzácné rostliny Jeseníků. Odborníci totiž nedávno potvrdili, že unikátní květeně pod Pradědem ovce i krávy v minulosti prospívaly. Proto se sem vrací.

Stádo oveček na Ovčárně je pod drobnohledem odborníků z Agrovýzkumu Rapotín. „Zkoumají jejich vliv na pastvinu, ale i vliv pastvy na zvířata. Pasením a pohybem ovce narušují terén a semena ohrožených rostlin se tak snáze dostanou do půdy a rozmnožují se na rozdíl od rostlin, které je třeba zredukovat a to právě nejlépe pasením,“ dodala Vlaďka Křenková.

Odmocnina a Hároška tráví léto pod Pradědem. Foto: Vlaďka Křenková

Roman Křenek stříhal ovce patřící rapotínskému Agrovýzkumu. Je to masné plemeno Sulfok. Foto: Vlaďka Křenková

Klienti ubytovaní v hotelu Ovčárna si přímo na louce vyzkoušeli plstění ostříhané vlny. Foto: Vlaďka Křenková