Listujte si průvodcem



   
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky

Zjistěte, jak šmakuje Moravskoslezsko

Na devátý ročník gastrofestivalu Jak šmakuje Moravskoslezsko se vydejte v sobotu 10. srpna 2019 do Karlovy Studánky. Při pečení, vaření, smažení budou kuchaři vycházet z tradičních receptů uvedených ve speciálních kuchařkách Jak šmakuje Moravskoslezsko. Ochutnat lze také pokrmy z Polska a Slovenska, regionální potraviny z Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého kraje a samozřejmě z Moravy a Slezska.
Nahlédnete pod pokličku známým šéfkuchařům. Představí se Marek Fichtner, kterého znají diváci z televizní kuchařské reality show, držitel michelinských hvězd Marcel Ihnačák a Karch snail farma z Písku u Jablunkova. Mezi jejich nejvyhledávanější speciality patří šneci v zeleninovém vývaru, bylinkovém másle či s rajčaty a šunkou nebo chorizem. Divadlo vědy z Dolních Vítkovic zase ukáže, jak si zhotovit kouřící welcome drinky nebo lávovou lampu z běžných potravin či okusit jídlo zmražené na -196 stupňů Celsia.
Zveřejněny budou výsledky soutěže o nejlepší koláč a také krajský vítěz soutěže o prestižní značku Regionální potravina. Akce pod patronátem Ministerstva zemědělství je určena malým a středním zemědělcům a producentům potravin. Letos se o udělení prestižní značky na Moravě a ve Slezsku ucházely téměř tři desítky výrobců s 98 produkty. Oceněné potraviny mají tradiční českou recepturu a podíl místních surovin je v nich minimálně 70 %.
Chybět nebudou workshopy, třeba škola čepování piva, dech se bude tajit u exhibice JF show BMX akrobacie na kolech a koloběžkách. Pro děti je určena soutěžní cesta s odměnou, gastro manufaktura, dílničky, rytířská zbrojnice, skákací atrakce, malování na obličej, U-rampa. Bavit budou maskoti Blivajz a Drak.
Na scéně Letem světem je připravena ochutnávka originálního Prosecca, moravských vín a také povídání o francouzských i italských vínech. Představí se asijská gastronomie i čínská medicína, masáže a bylinky. Obdiv si určitě zaslouží automobiloví veteráni i velocipedy. Hudební doprovod zajistí skupina Mňága a Žďorp, Mirai a populární harmonikářka Vlasta Mudríková i kapela Gorole a cimbálovka Radegast.
A jak se na festival dá dojet? V 8 hodin vyjede z nádraží Ostrava-střed Kulinářský expres. Speciální vlak cestou do Malé Morávky zastaví v Opavě, Krnově a Bruntále. V cílové stanici budou přistaveny autobusy, které pasažéry zavezou rovnou do Karlovy Studánky. Z Vrbna pod Pradědem i Malé Morávky bude do Karlovy Studánky jezdit kyvadlová doprava.