Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky

Přírodní nektar bohů

Včelí med velebili jako přírodní nektar bohů už Egypťané před 5 000 lety. Jeho léčivé vlastnosti uznává i současná medicína. Renata a Richard Milerští ze Starých Purkartic na Krnovsku se včelařením zabývají mnoho let. Včelí společenství obdivují pro jeho dokonalou souhru a včely považují za nejúžasnější a nejnepostradatelnější tvory naší planety. Úly mají v podhůří Hrubého Jeseníku v nadmořské výšce asi 550 metrů nad mořem v přírodě nedotčené průmyslovou ani intenzivní zemědělskou produkcí. K jejich produktům patří nejen med, ale také svíčky z včelího vosku, medovina, propolis nebo mýdla.
Jejich med lesní – květový pochází ze sklizně z květů lučních rostlin, lesní maliny a dalších volně rostoucích květin a stromů, například lípy, javoru. „Při prodeji zdůrazňujeme kvalitu pravého českého medu z výlučně vlastní produkce, hygienické zacházení v průběhu celého procesu získávání medu od pláství po plnění do sklenic a moderní provoz našeho včelařství,“ říká Richard Milerski.

Foto: www.regionalni-znacky.cz

Obvyklou vlastností květových medů je, že brzy po vytočení krystalizují. Mechanickým pohybem – mícháním asi 3 až 5 dnů – vzniká jemný krém – tzv. pastovaný, někdy také nazývaný „pastový“ nebo nesprávně „šlehaný“ med. V takto plnohodnotném medu krémové konzistence, která se časem nemění, zůstávají neporušeny enzymy, minerální látky a vitamíny. Barva může být od perleťově bílé po žlutou. Obsahuje aroma kvetoucích rostlin a pylová zrna z květů, neobsahuje žádné konzervační látky ani jiné přísady. Je ideální pomazánkou na chléb a pečivo, zvláště pro děti, neboť zůstává již stále vláčný, lehce se roztírá, nestéká a vyniká lahodnou chutí.

Foto: www.regionalni-znacky.cz

viola_s_tuzkou_100Ke značkovým produktům Milerských patří medovina. Vyrábí se prokvášením a dlouhodobým zráním hustého medového základu s přídavkem 14 druhů koření. Byliny pomáhají k dobrému trávení a zažívání, koření je zase charakteristické svojí vůní a jemnou hořkost dodává chmel.