Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky

Krnovské slunce ve skle

Nevšední zážitky formou exkurzí a degustací piva s výkladem sládka lze prožít v krnovském řemeslném pivovaru Nachmelená opice. Tyto akce zde organizují pro skupiny přátel, firmy, pořídit pro své blízké je možné i dárkový certifikát.
Historie minipivovaru není dlouhá, píše se od prosince 2015. Zákazníka však oslovují poctivým pivem bez úprav filtrací a pasterizací. Většina milovníků tohoto nápoje ví, že nefiltrovaný a nepasterovaný chmelový mok je bonusem navíc. A oprávněně, protože toto pivo zůstává ve své nezměněné podobě, živé, s přirozeným obsahem živých kvasnic. Často mívá mírný zákal, ve vůni a chuti jsou pak zřetelné tóny po kvasnicích. Doba jeho spotřeby je kratší a vyžaduje šetrnější zacházení během dopravy, skladování i samotného čepování.
Srdcem pivovaru je dvounádobová nerezová varna o objemu 10 hektolitrů vyrážené mladiny s elektroolejovým kotlem a integrovanou vířivou kádí. Slad připravují na šrotovníku a ručně jej dávkují do kotle. Pivo vaří na jeho originální stupňovitost a pak už je neředí.

Srdce pivovaru. Foto: www.nachmelenaopice.cz

Hlavní kvašení i dokvašování probíhá v cylindrokónických tancích (CKT) o objemu 10 a 20 hl. „Při hlavním kvašení necháváme otevřené víko, sbíráme deku, dodržujeme teploty a postup jako na otevřené spilce. Při dokvašování tanky zahradíme a pivo necháváme ležet při nízkých teplotách potřebnou dobu. Tanky jsou vybaveny plášťovým chlazením, což nám umožňuje přesnější kontrolu teplot kvašení a dokvašování, a vnitřní sanitací pro maximální zajištění čistoty povrchů,“ uvádí sládek Michal Kuřec.
Pro stáčení piva používají automatickou myčku a plnič sudů, manuální plnič lahví a PET. Součástí technologie je i kompresor, systém chlazení, sanitační stanice a další technické zařízení, bez kterého by pivovar nemohl fungovat.
Sládek Michal Kuřec absolvoval obor pivovarství – inženýrské a doktorské studium – na VŠCHT v Praze. Po škole nastoupil do skupiny Pivovary Lobkowicz sdružující sedm regionálních pivovarů, kde pracoval pět let. Na pozici hlavního technologa získal nesčetné zkušenosti.
Druhý majitel pivovaru Jiří Valenta přiznává, že se k pivovarství dostal jako slepý k houslím. „Vždy však bylo mým snem vyrábět a následně prodávat svůj vlastní produkt té nejvyšší kvality a největším štěstím je pro mne spokojený zákazník,“ dodává Jiří Valenta. A vařit pivo zde umí. Jejich jedenáctistupňový ležák v silné konkurenci 124 pivovarů redaktoři odborného časopisu Pivo, Bier & Ale vyhodnotili jako Nejlepší nový světlý ležák roku 2016. Na Jarní ceně sládků ve Zvíkově se v roce 2017 umístila POLOTMAVÁ 12% na 2. místě mezi polotmavými ležáky a SUN APA 12% na 3. místě v kategorii Pale Ale. Stříbrnou korunu získali v degustační soutěži o cenu České a moravské pivní koruny.

Sudy. Foto: www.nachmelenaopice.cz

 

viola_s_tuzkou_100Vařit pivo zde umí. Jejich jedenáctistupňový ležák v silné konkurenci 124 pivovarů redaktoři odborného časopisu Pivo, Bier & Ale vyhodnotili jako Nejlepší nový světlý ležák roku 2016. Na Jarní ceně sládků ve Zvíkově se v roce 2017 umístila POLOTMAVÁ 12% na 2. místě mezi polotmavými ležáky a SUN APA 12% na 3. místě v kategorii Pale Ale. Stříbrnou korunu získali v degustační soutěži o cenu České a moravské pivní koruny.