Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky
Jesenky

Zážitky na sněhu

viola-krmi-ptakyBěžky jsou fajn, ovšem v poslední době mne zcela pohltil pohyb na sněžnicích – vyšlapávám si vlastní stopu lesem, kráčím lehce po sněhové přikrývce a připadám si jako „první objevitel“ nedotknuté krajiny. Cesta i po hlubokém sněhu se mění v příjemnou zimní procházku. V tichu, za tlumených kroků, sleduji stopy srnky, která hledala něco k snědku. Sněžnice mi umožňují prožít dobrodružství mimo stezky. Kouzlu poznávání zasněžených zimních hor na sněžnicích jsem zcela propadla.

Na svahy s tulenními pásy. Pokud vás upravené sjezdovky a fronty u nástupu na lanovku už nudí, poznejte Hrubý Jeseník ze zcela jiné stránky. Vzrušující zážitky na vás čekají hned za hranicemi lyžařského střediska. Uniknout z davu a objevovat nádheru zimních hor v jejich nejčistší kráse umožňuje skialpinismus, kdy lyže jsou speciálně uzpůsobené pro pohyb ve volném terénu. Chůzi do kopce usnadňují stoupací „tulenní“ pásy a sjezd si užíváte díky větší šířce lyží.

viola_s_tuzkou_100

Už jste vyzkoušeli všechny lanovky, noční lyžování, otestovali půjčovny sportovního vybavení, máte v nohách desítky kilometrů na bežkách nebo sněžnicích a prkna ani prkénka nechcete v daný okamžik spatřit? Nechte se zlákat dalšími aktivními prožitky!

psí spřežení v Jeseníkách

Projet se se psím spřežením můžete pod dohledem mushera. Foto: huskyzazitky.cz

Musher, ten se má. Báječné zimní radovánky se dají prožít se psím spřežením. Pochopitelně pod dohledem zkušeného mushera, který vás jistí jako běžkař. Měla jsem to štěstí, že jsem se potkala s Bárou Vlčkovou. Má čtyřnohé kamarády rasy husky. Do Lipové-lázní se s nimi přistěhovalaz Krkonoš. Do Jeseníků totiž následovala svého manžela Viktora. S příchodem zimy Vlčkovi nabízejí originální Husky zážitky. Stačí usednout na saně s psím spřežením a nechat se unášet nádherně zasněženou jesenickou krajinou. Výlet se severskými psy, kteří mají po svých předcích milou a přátelskou povahu, je vhodný pro dospělé, přičemž v pohodě ho zvládnou i lidé se sníženou pohyblivostí. Děti se vozí od tří let. Jízda není extrémně fyzicky náročná, často ji využívají i senioři. Vyjížďky, zejména pro děti, se pořádají na malém 200metrovém okruhu, ale dospělí milovníci přírody většinou volí hodinový až dvouhodinový program.

Kdo jednou zdolal s cepínem a mačkami nějakou svislou ledovou plochu, ten už si bez tohoto prožitku zimu neumí představit. Vyzkoušet si to může na Vysokém vodopádu na Studeném potoce pod Švýcárnou. Zde se pravidelně vytváří ledová kaskáda se sklonem do 70° a délkou 20 metrů a dva rampouchy se sklonem do 90° a délkou do 8 metrů. Lezení je povoleno od 1. listopadu do 18. února, ale pouze se souhlasem Správy CHKO. Pak už tu hnízdí chráněný sokol stěhovavý a ten potřebuje klid.

Lesní bar v Horní Lipové. Neuvěřitelný zážitek. Přímo uprostřed lesa stojí bar. Barmana v něm ale nehledejte. Obsloužit se musíte sami. Sami si také útratu vyúčtujete a zaplatíte do kasičky. Věhlas tohoto baru se stále šíří, takže v návštěvní knize jsou záznamy hostů nejen z celého Česka, Slovenska a Evropy, ale až z Nového Zélandu, Brazílie nebo Číny. A kde občerstvovací zastávku, o niž se stará myslivecká společnost Obří skály, najdete? To je jednoduché – v údolí přítoku potoka Vápenný. Lesní bar je mezi místními obyvateli, ale také mezi pravidelnými návštěvníky těchto míst natolik vyhlášený, že se zde konají i svatby.

S větrem v zádech. Máte rádi, když vám vítr sviští kolem uší? S větrem o závod můžete uhánět třeba na bobové dráze v Dolní Moravě. Tato adrenalinová zábava zde je k dispozici celoročně. Trasa má délku více než kilometr a místy se dostáváte do výšky až šesti metrů nad okolní terén. Nabídku sportovního vyžití v Jeseníkách rozšířila ještě jedna nově otevřená bobová dráha s celoročním provozem. Dopřávají si ji milovníci rychlé jízdy ve Ski Areně ve Vrbně pod Pradědem. Dvoumístné boby jezdí po okruhu dlouhém 907 metrů s převýšením 60 metrů. Maximální rychlost dosahuje 40 km v hodině. V zimě se na nich svezete od 9 do 16 hodin.

bruslení ve Vrbně pod Pradědem

Bruslaři na rybníku. Foto: Jitka Musilová

Na bruslích, které můj děda nazývá čertovými želízky, si pořádně zařádíte na velkém Zimním stadionu Krystal v Krnově už od poloviny září. Ve Vrbně pod Pradědem vyrobí zase umělou ledovou plochu v areálu hřiště TJ Sokol jakmile uhodí mráz. I další umělá ledová plocha Zimního stadionu v Rýmařově je připravena pro veřejnost. Slouží rovněž pro tréninky a zápasy hokejových družstev. V Bruntále se dá bruslit pod širým nebem od prosince. Milovníci tohoto sportu se zde mohou občerstvit a rovněž využít šatny se sociálním zázemím. Výborné podmínky nabízí Zimní stadion v Horním Benešově. Bruslaři tu mají led k dispozici každou středu a neděli. A pokud místní hokejový klub hraje zápas mimo domácí kluziště, pak tu veřejnost bruslí i v sobotu od 18 hodin. Do vedlejší sportovní haly si zase můžete zajít zahrát kuželky nebo různé míčové hry.

Dopřejte si kulinářské zážitky

viola-hostinaRádi baštíte? Vybíráte z neznámých receptů? Gastronomie je pro vás důvodem k výletům? Jesenická kuchyně byla jiná u nemajetných obyvatel a jiná u těch bohatých. Využívala ale samozřejmě místní suroviny, zejména brambory, lesní plody, ovoce a zeleninu ze zahrádek, maso z domácích dvorků i zvěře. Jen dejte pozor, jesenické recepty jsou docela vydatné, často vonící sádlem…

Občanské sdružení Jeseníky přes hranici každoročně pořádá festival Chuť Jeseníků. A návštěvníkům nabízená jídla skutečně chutnají. Jednoduchou kombinací čerstvých regionálních produktů brambor, hub, zelí, jeřabin a masa se daří vykouzlit lákavou nabídku regionálních pokrmů. Zkusit můžete horský bigos, Pradědovu bramboračku s houbami, waflové skládanečky se skořicí a domácí šlehačkou, špekovou pečeni s chlebovou omáčkou či kotletu s jeřabinami.
Původní jesenická kuchyně je směsicí polské, slezské, moravské i německé kuchyně. Mezi tradičními jídly nechybí například sacher dort. Velmi oblíbené jsou také tvarohové smaženky. Rovněž masové knedlíčky v nudlovém těstě jsou jednoduché, a přitom velmi chutné. Na chladné zimní večery je však výborný slezský bigos.

K přípravě potřebujeme: 500 g hovězího masa, 500 g vepřového masa, 300 g kuřete nebo krůty, 100 g slaniny, 1–2 nožky domácí či jiné oblíbené klobásy, 500 g kysaného zelí, 1 menší hlávka bílého zelí, 4 cibule, 1 hrnek sušených hřibů, sádlo nebo olej, sůl, mletý pepř a kmín na maso, ocet, cukr, sůl a kmín do hlávkového zelí. Jednotlivé druhy masa nakrájíme na kostky, pokrájíme zelí a všechnu cibuli. Namočíme houby. Na části zpěněné cibuli dusíme kysané zelí. V dalším kastrolu opět zpěníme 1 pokrájenou cibuli, zalijeme ji hrnkem vody, přidáme ocet, cukr, kmín, sůl a zelí. Dáme také dusit. Zvlášť osmahneme slaninu a 2 cibule na troše tuku, pak přidáme hovězí maso a opečeme ho. Okořeníme kmínem a přilijeme hřiby i s tekutinou. Přikryté dusíme asi půl hodiny, přidáme vepřové. Až se zatáhne, vložíme maso drůbeží. Kořeníme a solíme dle vlastní chuti. Pomalu dusíme do změknutí, klobásku pokrájenou na půl kolečka přimícháme do hotového masa. Do směsi vmícháme postupně obě zelí. Dobrou chuť!

viola_s_tuzkou_100Do zápisníčků s recepty babiček nahlédli i další mistři kuchaři. Jste-li na dovolené třeba v Jeseníku, zajděte do Vily Elis nebo Hotelu Slunný dvůr. A chcete-li ochutnat skutečně něco, co pochází právě z Jeseníků, porozhlédněte se v jídelních lístcích po pokrmech s jeřabinami. Ty sladké jedlé byly vyšlechtěny skutečně zde, v oblasti Ostružné a Jiříkova, a odtud se začaly šířit po dalších zemích.